Serwowane na evencie firmowym menu pełni różnorakie funkcje. Nie tylko cieszy oczy i podniebienia uczestników wydarzenia oraz zaspokaja ich głód, ale również wpływa na wizerunek przedsiębiorstwa. Dlatego tak istotne jest to, aby było dostosowane do charakteru eventu. Co i kiedy sprawdza się najlepiej?
Catering na event firmowy – jak dobrać menu do charakteru wydarzenia?
Catering biznesowy niejedno ma imię. Szwedzki stół, menu śniadaniowe, grill, serwis kawowy to tylko niektóre z opcji, na jakie możesz zdecydować się jako osoba organizująca event firmowy. Niestety, mnogość dostępnych możliwości może przytłoczyć i sprawić, że wybierzesz jadłospis, które nijak się ma do charakteru wydarzenia. Poniższe wskazówki pozwolą Ci uniknąć błędów w doborze menu. Co i kiedy będzie odpowiednie?
- Szwedzki stół. To uniwersalna propozycja, która sprawdza się niezależnie od charakteru wydarzenia. Uświetni zarówno imprezę integracyjną, jak i spotkanie biznesowe, szkolenie, konferencję czy też bankiet. Jest chętnie wykorzystywany podczas tzw. standing party. Szwedzki stół może składać się zarówno z zimnych, jak i ciepłych posiłków. W jego ramach ogromną popularnością cieszą się przekąski na raz. Świetnie się prezentują, a na dodatek są łatwe w konsumpcji.
- Menu śniadaniowe. Jest wykorzystywane podczas szkoleń i konferencji, które odbywają się od wczesnego poranka, a także podczas brunchów biznesowych. W menu śniadaniowym mogą znaleźć się różnego rodzaju tosty, potrawy z jajkami w roli głównej oraz pasty. Nie może również zabraknąć świeżego pieczywa. Świetnym rozwiązaniem są bajgle z dodatkami. Nie tylko wybornie smakują, ale również świetnie smakują.
- Menu grillowe lub piknikowe. Jest odpowiednie w przypadku imprez integracyjnych na świeżym powietrzu. Składa się nie tylko z pieczonych na ruszcie kiełbasek, ale również szaszłyków, lekkich sałatek czy też muffinek. Furorę wśród uczestników robi również ziołowy chlebek szarpany.
- Serwis kawowy. To opcja często zamawiana w przypadku szkoleń i konferencji. W ramach serwisu kawowego – oprócz napojów takich jak: kawa, herbata, świeżo wyciskane soki – podaje się również przekąski na słodko i wytrawnie. Doskonale sprawdzają się m.in. drożdżówki, babeczki oraz tosty.
Duża liczba gości oznacza różne upodobania. Dlatego w menu koniecznie muszą znaleźć się potrawy wegetariańskie i wegańskie. W jadłospisie nie powinno również zabraknąć propozycji dla cukrzyków i osób z nietolerancjami pokarmowymi. Im szerszy zakres diet i smaków, tym większa pewność, że każdy znajdzie coś dla siebie. To ważne, gdyż dzięki temu zaproszeni goście czują, że ich potrzeby i preferencje zostały dostrzeżone przez organizatora eventu, co pozytywnie wpływa na wizerunek firmy.
Catering biznesowy – dlaczego wybór firmy cateringowej jest tak ważny? Jak go dokonać?
Chociaż wydawać by się mogło, że serwowane podczas wydarzenia firmowego przekąski i dania nie mają większego znaczenia, tak naprawdę wpływają na sposób postrzegania przedsiębiorstwa przez uczestników eventu. Dlatego wybór firmy cateringowej, która skomponuje atrakcyjne menu i zadba o smak oraz wygląd serwowanych potraw, jest tak ważny. Rzetelny partner zagwarantuje odpowiednią jakość dań, co nie tylko zapewni gościom dobre samopoczucie, ale również pozytywnie wpłynie na wizerunek firmy.
Jako organizator wydarzenia nie jesteś w stanie samodzielnie zadbać o każdy jego szczegół. Dlatego musisz polegać na sprawdzonych podwykonawcach, którzy – choć częściowo – przejmą odpowiedzialność, jaka spoczywa na Tobie. Dlatego ich wybór powinna poprzedzać wnikliwa analiza. Nie inaczej jest w przypadku firmy cateringowej.
Żeby wybrać rzetelny podmiot, dokonaj pogłębionego przeglądu lokalnych przedsiębiorców. Sprawdź ich doświadczenie, zaplecze gastronomiczne i opinie. Pomoże Ci to podjąć bardziej świadomą decyzję i nawiązać długofalową współpracę, której nie będziesz żałować.